המשטרה טוענת כי בכסות ברלנד, תחת אצטלה דתית, פועלת רשת מתוחכמת לגביית כספי מרמה והעלמתם מאוצר המדינה. בית המשפט אישר מעצרם של אנשי פמליית הרב פעם שנייה בתוך חודשיים.
שלוש שנים אחרי שחרורו ממאסר על עבירות חמורות, וחודשיים אחרי מעצרם של שישה מקורביו בחשד לעבירות הלבנת הון – המשטרה עצרה את אליעזר ברלנד (83). יחד איתו נעצרו שוב אנשי חצרו הקרובים, שנעצרו גם בדצמבר. המשטרה טוענת ברלנד ואנשיו ניהלו עושק מאורגן של מבצע גביית כספים מאוכלוסיות חלשות – "ניצול ציני של אנשים נזקקים", כהגדרתם, תמורת מצגי שווא. לדברי המשטרה, מבדיקת חשבונות הבנק של רשת עמותות מקושרות לקהילה, עולה שזרמו בהן כספי תרומות עלומות בעשרות מיליוני שקלים. מקצת הכספים נכנסו לחשבון אשת , תהילה ברלנד.
אנשי ברלנד טוענים כי ברכתו אינה שונה מברכה שמבטיחים עשרות רבנים ומקובלים וחצרותיהם, כעניין של אמונה, ומי שרוצה – מאמין ומשלם עבור הברכה מתוך רצון חופשי. הקהילה נמצאת על הרדאר המשטרתי גם בשל העבר הפלילי של ברלנד וגם עקב הפרופיל של אנשי חצרו, חוזרים בתשובה, ביניהם מסתופפים מוכרים למשטרה. במהלך הפשיטה על בתי אנשי הרב לפנות בוקר אירעו עימותים פיזיים ויודו אבנים אל השוטרים. שני שוטרים נפצעו והמשטרה הבטיחה "לאתר את הפורעים".
על טיב החשד ניתן ללמוד מצווי חיפוש שהוגשו לבית המשפט בעניינה של אחת העמותות, בשם "לינת החסד", בבעלותו של צפניה שיינפלד, מקורבו וחסידו של הרב. נציג המשטרה כתב כי "הגבאים, המקורבים והרב עצמו מנצלים את מעמד הרב ואת חולשתם של בני הקהילה ומאמינים נוספים, כדי ליטול מהם כספים בסכומים של עשרות אלפי שקלים בתמורה ל'פדיון נפש' כפי שהם מכנים – הכוונה לברכות, עצות, הבטחה לבריאות, זיווג ועוד. המידע מצביע על קבלת סכומי הכסף גדולים מאנשים שרובם מעוטי יכולת ונאלצו לקחת הלוואות. החומר החקירתי מצביע כי סכומי הכסף המתקבלים מפדיונות וחוגי בית בכל רחבי הארץ עומדים על מאות אלפי שקלים בחודש, אשר מועברים דרך החשודים אל עמותות של בני הקהילה, דרך חשבונות בנק וצ'יינג'ים".
בדיון הארכת המעצר לברלנד הוסיף הטוען המשטרתי כי "מדובר באדם אשר מציג את עצמו כרב, ובמסגרת אותה הצגה, על ידי רשת מסועפת של אנשים, נהג ליצור קשר עם אנשים מוכי גורל אשר היו זקוקים למרפא או למזור למחלות, תוך שהוא מבטיח כי תפילותיהם ייענו בתמורה לסכומי כסף גדולים. את הכספים הסליק והעביר לפי החשד לחשבונות מוסווים שלו ושל המקורבים לו ללא דיווח לרשויות המס".
השופט ביאלין אלעזר ציטט במהלך הדיון מגביית הודעת הרב במשטרה:
חוקר: "אתה מוסמך כרב?".
ברלנד: "לא, אני סתם אדם מבוגר, אז אומרים רב".
עוד נעצרו ארבעה מאנשי הפמליה הקרובה של ברלנד, לשלושה מהם זהו כאמור מעצר שני לאחר מעצר ושחרור בדצמבר, לא הליך שבית משפט מקבל כדבר שבשגרה או מובן מאליו. המשטרה טוענת כי אלו הם המנהלים את מכירת "פדיונות הנפש לאנשים מוכי גורל עבור בצע כסף", וכי לחקירה הצטרף צוות של רשות המסים (פקיד שומה חקירות ירושלים).
חיים רייכר (40), עוזרו האישי של ברלנד הנשוי לאחת מנכדותיו, וברק ברבר (46) המנהל על פי החשד את אחת מעמותות הקש, מיוצגים על ידי עו"ד עדי כרמלי. בית המשפט האריך את מעצרם של רייכר וברבר לפרק זמן קצר יותר מהאחרים – עד יום שלישי (11.2).
נתן גהסי (38). לפי המשטרה, נקשר בראיות לכאורה לארגונם של חוגי הבית ב"פדיונות הנפש" ונבדקו חשבונות הבנק שלו בשלוש השנים האחרונות. הסנגור,
נתן סולומון (49). להבדיל מאחרים, לו זה מעצר ראשון בתיק זה, אולם בימים אלה הוא מבצע עבודות שירות בתיק אחר.