
הפרקליטות מבקשת להרחיב את כתב האישום
המדינה: ברלנד העלים 138 מיליון שקל
ברלנד מואשם ב-16 מקרי מרמה ועושק
המדינה מייחסת ל"רב" המואשם במעשי עושק של חסידיו גם העלמת הכנסות והלבנת הון בשנים 2020-2010 טוענת שקיבל סכומי עתק תמורת "פדיון נפש", "ישועות", ברכות וחוגי בית וכן כתרומות – שלדבריה היו בבחינת עסק לכל דבר מואשם גם ששילם 3 מיליון שקל במזומן לעוזריו הקרובים
אליעזר ברלנד העלים 138 מיליון שקל בשנים 2020-2010 – כספים שקיבל תמורת תרופות, ברכות, טקסי "פדיון נפש", "ישועות", חוגי בית ובתרומות. כך טוענת המדינה, בכתב אישום מתוקן שהגישה (27.7.20) לבית המשפט המחוזי בירושלים.
בתחילת מארס הואשם ברלנד בעשרות עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עושק ונסיון עושק. בכתב האישום המקורי נטען, כי הוא הוציא במרמה 910,000 שקל תמורת הבטחות לרפואה, כניסה להריון ואף שחרור מן הכלא. בחלק מן המקרים, חדלו קורבנותיו לקבל טיפול רפואי וכמה מהם נפטרו כעבור זמן קצר (ראו קישור משמאל).
לדברי המדינה, מאז שנת 2014 ועד מעצרו השנה, פעל ברלנד – בעצמו ובאמצעות עוזריו – תוך ניצול ההערצה לה זכה, כדי להוציא באופן שיטתי כספים ממי שהיו במצוקה וביקשו את עזרתו. ברלנד "יצר כלפי הפונים אליו מצגי שווא שונים, לפיהם הוא בעל כוחות מיוחדים לגרום לכך כי יקבלו מרפא ומזור למצוקותיהם, וזאת באמצעות תשלום סכומי כסף של אלפי שקלים לידיו. הוא עשה כן, כשהוא יודע כי אין בכוחו לגרום לכך שהתוצאה המבוקשת תתרחש, ושאין אמת במצג כי התוצאה תתרחש". הוא הבטיח להחיות מתים, לרפא ממחלות חשוכות מרפא, להבריא נכים, לשחרר אסירים ולאתר נעדרים. בחלק מן המקרים, הוא מסר המלצות כוזבות על תכשירים וכדורים.
כתב האישום הוגש אז בצורה חלקית, כדי לעשות זאת תוך כדי ימי מעצרו של ברלנד ובלא להזדקק להליך נפרד כדי להאריך את מעצרו. במקביל נמשכה החקירה בעבירות הפיסקליות המיוחסות לו, וכעת כאמור מבקש המדינה להוסיף אותן לכתב האישום. הפרקליטות טוענת, כי פעילותו של ברלנד הייתה בבחינת עסק לכל דבר, וכי גם התרומות שקיבל מחסידיו היו הכנסה חייבת במס משום שניתנו לו לנוכח מעמדו. הוא הקים וניהל "מנגנון היררכי לגיוס לקוחות, שמירת לקוחות וכן מנגנון גבייה נרחב"; עוזרו האישי, נתן בזאנסון היה מנהל הכספים; וכמה ממאמיניו היו הגבאים שתפקידם היה להגדיל את חוג הלקוחות. בזאנסון והגבאים קיבלו אחוזים מן הכספים ולדברי המדינה בשנים 2019-2013 נתן להם ברלנד במזומן לפחות 3 מיליון שקל, תוך שהוא מסייע גם להם להתחמק ממס.
ברלנד מואשם גם בהלבנת הון בהיקף כולל של 54 מיליון שקל. לטענת המדינה הוא עשה שימוש בצ'יינג' "ברסלב שבטי ישראל" של חסידיו בירושלים כדי להלבין 19.3 מיליון שקל, ובשתי עמותות של חסידיו כדי להלבין 3.4 מיליון שקל נוספים ולהשתמש בהן כ"דלת מסתובבת" למימון צרכיו תוך הסוואת מקורם האמיתי של הכספים. על-פי בקשת החילוט המצורפת לכתב האישום, המדינה לא הצליחה לעלות על עקבות הכספים שלטענתה זרמו לידיו של ברלנד: היא מבקשת לחלט דירה בפתח תקוה שקיבל במתנה וכסף מזומן בסך 1,100 דולר ו-8,240 שקל.